1 Nisan 2008 Salı

Patlican Salatasi


Sevgili arkadaşımız bengisu-abıhayat

patlıcan salatasıyla katılmış etkinliğimize,çook teşekkürler bengisucum
http://bengisu-abihayat.blogspot.com/

Patlican Salatasi

1- Kaç patlıcandan yapmak istiyorsak, o kadar da çarliston veya dolmalık biber kulanıyoruz.
2-3 patlıcan örneğin, 3 biber (küçükse daha çok) 2 orta boy domates , 3 diş sarımsak, 1 orta boy soğan gerekli.
3-Patlıcanları (bıçakla birkaç yerinden delerek), biber ve domatesleri ateş üzerinde közlüyoruz.
4-Onlar közlenirken, kuru soğanı incecik, 1 cm. boyunda, sarımsakları da incecik doğruyoruz. (Sarımsakları ezmiyoruz.) Soğanı tuzla ovup, yıkıyor, süzdürüyoruz.
5- Patlıcan salatasında benim için önemli olan, patlıcanların kararmaması. Bunun için, közlenen patlıcanları hiç bekletmeden, sıcak sıcak, elimiz yanmasın diye, akan su altında kabuklarını soyuyoruz. Bekleyen patlıcanların kabukları boyuyor çünki. Bir süzgece alıp, her birinin üzerine limon sıkıyoruz.
6- Soğan ve sarımsakların üzerine yine 1 cm.boyunda biber ve domatesleri doğruyoruz. Ayni büyüklükte patlıcanları da doğrayıp, sızma zeytinyağ, limon suyu, kırmızı biber ve tuz karışımını (hepsini çırparak) üzerine gezdiriyor ve karıştırıyoruz.

Eğer, sarımsak kullanmak istemezseniz, bir diş sarımsakla salata tabağını ovarsanız, kokusu bir miktar salataya geçecektir.


Yoğurtlu yapmak istiyorsak, süzme yoğurda sarımsakları bu kez ezerek ekliyoruz. Közlenmiş patlıcanları incecik kıyıyor, yoğurtla karıştırıyoruz. Zeytinyağını genelde patlıcanlara karıştırıyorum. Bu nedenle üzerini istediğimiz şekilde süslüyoruz. Ben fesleğen ve domates dilimi kullandım. İsteyen üzerine kırmızı biberli zeytinyağ gezdirebilir.

Afiyet olsun! Sağlıklı günler hepinize.

Hiç yorum yok: